Resultaat DK-15: 7 judoka’s naar Nederlands Kampioenschap

  • 20 oktober 2024

Er is weer heel goed gepresteerd door onze judoka’s op het District Kampioenschap tot 15 jaar! Van de 11 judoka’s plaatsten 7 zich voor het NK, maar de 4 die zich niet plaatsten lieten hun beste judo zien en stegen boven zichzelf uit waardoor ze wederom progressie laten zien! Hieronder het verslag van meester Julian:

In Markelo stonden onze judoka’s zaterdagochtend al vroeg op de mat voor het DK, het kwalificatie toernooi voor het Nederlands kampioenschap onder de 15 jaar. Bram Huijbregts moest de eerste pot direct aan de bak tegen een blauwe bander. Dit hield hij lang vol, maar in de laatste secondes werd hij gegooid. Vervolgens volgde er twee winstpartijen met eerst een houdgreep en in de derde pot een schouderworp op de knieën in de golden score. Dit bracht hem in de kleine finale voor de derde plek. Tegen een sterke bruine bander lukte het helaas niet om een plek op het NK veilig te stellen. Bram Croese begon direct goed en won zijn eerste partij met een overname en tai o toshi, dit bracht hem in de halve finale. Hierin werd helaas verloren en ook de kleine finale (om de derde plek) kon niet in winst omgezet worden. Beide heren hebben wel laten zien dat ze als eerste jaars kans maken om mee te doen op het NK. Dat belooft wat voor volgend jaar.

Dan hadden we Joey vd Holst die ook sterk begon en zijn eerste partij won met twee overnames. Hij stond daarmee in de halve finale. Hier kwam hij tegen een jongen die nog een maatje te groot was. In de kleine finale pakte hij zijn tegenstander direct goed in de nek en met een sterke heupworp werd het 🥉en daarmee een plek op het NK veilig gesteld. Dan door naar de -50. Ook Gossee Winnubst begon sterk met een mooie ure nage om zich zelf naar de halve finale te brengen. Hier ging het nek a nek met wazari’s aan beide kanten. Gossee zette net een stapje teveel naar voren en verloor met schouderworp op de knieën. De strijd om het brons en het ticket naar het NK stond daarna op de planning, hierin maakte Gossee een mooie uchi mata en met de daaropvolgende houdgreep pakte hij 🥉.

Dan de verrassing van de ochtend Gifairo Roting! Die zijn eerste pot won met een verwurging en vervolgens de halve finale won met een gigantische overname. In de finale kwam hij nog op voorsprong met een wazari, maar moest hij helaas zijn meerdere kennen in zijn tegenstander. Ook hij gaat naar het NK met een zilveren medaille op zak.

Dan hadden we nog 6 judoka’s die de strijd aan gingen op het DK. Meta van Ommen stond goed te knokken in haar eerste pot en won met een binnenwaartse haak en een verwurging. Daarna kwam er een pot met een hele lange golden score van bijna drie minuten. Meta liep helaas tegen drie straffen aan en moest zich op maken voor de strijd in de kleine finale. Deze kon ze helaas niet winnen. Fenne Schipper had een poultje van drie en was dus eigenlijk al geplaatst. Ze ging natuurlijk alsnog voor het goud en met een binnenwaartse haak in haar eerste pot en een schouderworp op de knieën in de tweede pakte Fenne het 🥇. Sill Kramer, Noud en Jayden Duyzer deden mee in de -55. Sill kwam in zijn eerste pot nog wel voor met een wazari, maar kwam in een houdgreep en verloor zijn eerste pot. Een stapje verkeerd in de tweede betekende de tweede verlies partij. Noud won zijn eerste twee potten met eerst een overname en verwurging en vervolgens een uchi mata in een pot die hij helemaal uit moest knokken. In de halve finale kwam hij Jayden tegen en die stuurde hem naar de kleine finale. Met twee offerworpen pakte hij daar het 🥉 en gaat hij naar het NK. Jayden won zijn eerste pot met een sankaku, de tweede met een houdgreep en won dus van Noud in de halve finale met een houdgreep. In de finale kreeg hij wat minder ruimte om te judoën. Maar met ijzersterk grondwerk pakte hij zijn tegenstander in de houdgreep en liet hij niet meer los. Hij gaat naar het NK met 🥇 op zak. Ryu Kloosterman wilde in zijn laatste jaar in de -15 natuurlijk heel graag naar het NK en met niks minder dan goud om de nek. De eerste pot werd gewonnen met een ure nage, de tweede met een schitterende binnenwaartse haak. De halve finale was zwaar, maar een verwurging zorgde dat Ryu de finale haalde en daar won hij met een houdgreep die felbegeerde 🥇.

Al met al een mooie dag met veel judoka’s die zich mogen opmaken voor het Nederlands kampioenschap!